BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
Acasa Retete Sfaturi utile Leacuri Glume Poezii Poze Karina Link-uri


alimente si medicamente
alunite
anemie
articulatii
buze
cancer
circulatie
ciuperca piciorului
cosmetica
dermatologie
diabet
digestie
diverse
dureri
dverse
exostoza
febra
ficat
fiere
friguri
ginecologie
greata
hepatita
hidroterapia
infectie sub unghie, cu puroi
inima
intepaturi
interne
leac
leacuri
legume
litiaza renala
mahmureala
mar
medicamente hormonale naturale
memorie
metabolism
miere
mierea
migrene
noduli
oase
oboseala
ochi
oftalmologie
orl
ortopedie
piele
plamini
plante
polip
prostata
psihic
raceala
raceli si reumatism
rana
reteta de curatare a limfei
retete energizante
reumatism
ricin
rinichi
sex
sistem imunitar
stomac
stomatologie
sughit
tei
ten
transpiratie
tuse
ulcer
urologie
vicii

  • Un regim combinat, usor de tinut:
  • Dieteticiana americana Marylyn Diamond, a alcatuit un program de slabit care antreneaza trei factori fundamentali: alimentatia, psihicul si miscarea fizica. Nebazata pe infometare, dieta a avut un succes nebun in America, unde mii de oameni si-au rezolvat cu ajutorul ei problemele de greutate, de energie si de digestie - Fitonics-""Fitonics"" e mai mult decat o simpla dieta. Este un nou program de energizare a corpului, a mintii si a starii de spirit, organizat in trei capitole principale:
  • - Mestecati bine mancarea, scutindu-va astfel stomacul de o parte din munca. Economisiti energie si enzime de digestie.
  • Reteta otetului de mere: la 400 g pasta de mere (rase cu coaja cu tot) se adauga 1/2 l apa, 20 g drojdie, 2 felii mari de paine neagra. Pentru un litru de compozitie se pun 200 g zahar. (Cantitatea se mareste dupa dorinta.)
  • Pana de curand, obezitatea era privita cu superficialitate, fiind considerata o banala consecinta a supraalimentarii. Iata insa ca ""recensamantul"" persoanelor supraponderale de pe planeta le-a atras atentia medicilor, facandu-i sa ia obezitatea in serios si s-o includa in randul bolilor cronice.
  • O reteta foarte ieftina, usor de urmat si cu efecte minunate asupra organismului. Cu ajutorul ei, veti castiga cel putin 5 kg, dupa o luna de tratament fara intrerupere.
  • Va recomand tinctura de ienupar. La Plafar gasiti ienupar boabe; cumparati 3-4 pungi, macinati-le in piulita sau in rasnita de cafea. Puneti intr-un borcan cu filet 15 linguri de pulbere, peste care adaugati un pahar de alcool rafinat si un pahar de apa, amestecati totul bine si inchideti capacul. Lasati borcanul 10 zile la macerat, dupa care strecurati prin tifon si pastrati tinctura in sticla de culoare inchisa.
  • La cercul de naturism "Din tainele naturii", care se desfasoara in cadrul Universitatii Populare din Cluj-Napoca, a fost prezentat un produs obtinut din legume uscate si extract de proteina din soia. Este un aliment-medicament cu ajutorul caruia s-a slabit pana la 30 kg intr-o luna.
  • Pentru eliminarea apei din tesuturi:
  • Refluxul esofagian se datoreaza unui exces de secretie gastrica peste limitele normale, in perioada digestiei nocturne. Boala se trateaza usor, dar, neglijata, se poate solda cu un accident de sufocare normal. Urmand sfaturile de mai jos, suferinzii de aceasta boala se vor vindeca:
  • Le recomand persoanelor care doresc sa slabeasca si, mai ales, doamnelor care vor sa-si mentina silueta, banalul ceai din flori de soc, ale caror mirifice efecte putini le cunosc.
  • Se recomanda cura de supraalimentatie (adica 3500 calorii/zi) si consumarea zilnica a laptelui fortifiant.
  • Cura propriu-zisa dureaza o saptamana (timp in care se dau jos 4-5 kg), dar e foarte important si regimul din urmatoarele saptamani, pentru a nu pune la loc kilogramele pierdute. Se mai pot slabi 1-2 kg pe saptamana, daca se respecta cateva principii:
  • Se iau 3 stiuleti de porumb fara boabe (coceanul sa fie rosu) si se pun la fiert in 2 l de apa, pe flacara mica, in vas acoperit. Cand lichidul se reduce la jumatate (1 l), se imparte in 4 cani a 250 ml fiecare si se bea toata cantitatea in decursul unei zile. Cura se repeta trei zile. Se masoara glicemia inainte de a incepe tratamentul si la cateva zile dupa. Eu asa am procedat, si rezultatul e multumitor.
  • Majoritatea dietelor recomanda sa se manance foarte putin, dand o teribila senzatie de foame. In plus, nemancand de toate, va puteti anemia. Vreau sa va impartasesc un regim in care puteti manca aproape pe saturate si slabi 1/2 kg pe zi. Se mananca din 3 in 3 ore, astfel:
  • Cand vine vara, si odata cu ea si vacanta, jumatate din femei intra in criza: "Pe malul marii, cu celulita de pe coapse si fese? Cum sa te dezbraci cand pielea ti-e plina de cute?". Ce-i drept, formula magica n-a fost inca descoperita, in schimb, un nou program de gimnastica reduce in mod vizibil dezastrul. Antrenament cu elasticul Programul de gimnastica pe care vi-l prezentam are efect direct asupra zonelor "lovite" de celulita: pantecul, fesele si partea de sus a picioarelor, actionand in profunzimea musculaturii lor. Cine il practica de trei ori pe saptamana isi va imbunatati rapid circulatia si, totodata, aspectul inestetic al pielii. Dupa patru saptamani se vad deja primele rezultate, iar dupa doua luni, tesuturile arata ca noi. Cum e posibil? Extrem de simplu. Rezistenta pe care o opune elasticul face ca fiecare exercitiu sa-si sporeasca de patru ori eficienta. Nu uitati ca in timpul miscarii sa respirati profund. Fiecare exercitiu se face in trei reprize a cate 15 miscari fiecare (in total 45 de miscari). Faceti mici pauze intre exercitii, pentru a va relaxa. Important: incalziti-va inainte de a va apuca de gimnastica, pentru a evita febra musculara. Solutia: 5 minute de mers pe loc, cu genunchii ridicati. Elasticul - daca sunteti incepatoare in sport, folositi un elastic mai slab. Daca practicati cu regularitate miscarea, folositi un elastic lat si puternic. Pasi pe loc. Cu elasticul petrecut peste glezne, faceti un pas lateral cat puteti mai departe, ducand apoi alaturi si celalalt picior. Dreapta, stanga, alternativ. Genunchii raman usor indoiti, iar spatele drept. · Miscari circulare. Cu fata intoarsa catre perete, sprijiniti-va cu bratele de el. Elasticul e petrecut peste glezne. Miscati piciorul drept spre stanga, descriind in fata un arc de cerc, apoi duceti-l inapoi. Repetati si cu stangul. Varfurile picioarelor trebuie incordate si tinute in sus. ¸ Rezistenta. Culcati-va pe spate, cu elasticul petrecut peste glezne. Bratele sunt intinse pe langa corp si palmele fixeaza elasticul de podea. Ridicati capul, umerii si piciorul stang, fara sa slabiti rezistenta elasticului. Repetati cu piciorul drept. Fiecare miscare dureaza 4 secunde. 1 Pendulul. Culcate pe spate, treceti elasticul pe sub talpa piciorului stang si peste glezna piciorului drept. Intindeti piciorul drept si ridicati-l cat va permite elasticul. Repetati miscarea de 15 ori, apoi schimbati piciorul. o Liftul. Treceti elasticul peste glezna piciorului stang si peste laba piciorului drept. Ingenunchiati, sprijinindu-va pe bratele indoite. Intindeti piciorul drept inspre spate si leganati-l, cat va permite elasticul, in sus si in jos. Schimbati partea. » Balans lateral. Intindeti-va pe partea dreapta, cu capul sprijinit pe mana indoita. Elasticul e petrecut peste glezne. Ridicati piciorul stang cat mai sus, incercand sa invingeti rezistenta creata. Schimbati partea. Fiecare miscare se repeta de 3 x 15 ori.
  • Eu tin foarte mult la silueta mea, dar am o problema: de cate ori sunt suparata sau stresata, primul remediu este... mancarea. Ma indop cu tot ceea ce gasesc in bucatarie si, mai ales, cu dulciuri. Iar aceasta problema m-a facut ca anul trecut, in perioada verii si pana iarna, sa acumulez vreo sase kilograme, care nu-mi stateau bine deloc (avusesem bacalaureatul si picasem la examenul de admitere, ceea ce a constituit primul mare esec din viata mea). Intr-o buna zi, m-am privit mai bine in oglinda, m-am gandit ca a fi plinuta nu este chiar idealul meu si am hotarat sa incep o cura de slabire. Regimul se bazeaza pe iaurt natural: dimineata - 250 g; la pranz - 500 g (echivalentul in branza de vaci: 100 g iaurt = 15 g branza); seara - 500 g. Ce m-a ajutat foarte mult a fost ceaiul de papadie, din care beam un pahar mare (neindulcit) la fiecare masa si ori de cate ori imi era sete. (Acest ceai nu numai ca diminueaza senzatia de foame si ajuta la digestie, ci curata si sangele, iar tenul devine proaspat si curat, fara cosuri sau pete.) In acest mod, in aproape o luna, am topit toate cele sase kilograme care ma deranjau. Foarte important este ca revenirea la alimentatia normala sa nu se faca brusc, ci treptat, iar fainoasele nu vor fi consumate decat dupa cel putin o saptamana de la incetarea regimului, si in cantitati limitate. Altfel, se revine rapid la forma initiala.
  • Revenim la lupta cu kilogramele in plus. Ati observat, desigur, ca ele nu apar nici pe neasteptate, nici prin hazard. Exista varste-cheie si evenimente fericite, ca de pilda copilaria si perioada de sarcina, sau evenimente nefericite - ca o ruptura sentimentala, care dezechilibreaza balanta. Solutia? Urmariti strategiile pe care le prezentam si din care nu va trebui sa pierdeti o linie, daca vreti sa o mentineti pe-a dvs. DIETA PENTRU COPII SI ADOLESCENTI Sa te opui hoardelor in crestere neincetata de sucuri acidulate, hamburgerilor si bomboanelor e foarte greu. Parinti! E datoria voastra sa va educati copiii in spiritul echilibrului dietetic, daca nu vreti sa cresteti niste purcelusi anemici si adiposi. Cele doua varste dificile: 5 si 12 ani. Printre adolescentii prea grasi se afla multi fosti copii frumosi, care au inceput sa se-ngrase brusc, odata cu instalarea pubertatii. Ei ii preocupa asiduu pe medicii nutritionisti, pentru ca numarul obezilor de 12-14 ani este in crestere. Ei reprezinta o proportie de 7-10% din totalul populatiei adolescentine. Conform ultimelor cercetari medicale, exista doua momente-cheie ale cresterii in greutate: primul se situeaza la varsta de 4-5 ani, iar al doilea chiar inaintea pubertatii, intre 10 si 12 ani. Daca un copil incepe sa creasca brusc in greutate la unul din aceste momente critice, trebuie sa actionati imediat, sa nu va spuneti: ""Asta va trece dupa pubertate"". Pentru ca nu trece intotdeauna. Si cu cat lasam kilogramele sa se instaleze mai bine, cu atat scapam mai greu de povara lor. De ce apare fenomenul obezitatii, mai ales in perioada de pubertate? Sunt mai multi factori care intra in joc. Inainte de toate - ereditatea. Adolescentul gras provine cel mai adesea dintr-un mediu in care excesul de kilograme reprezinta o constanta. Aceasta ereditate poate fi genetica, dar poate fi legata si de mediul ambiant, de obisnuintele de alimentatie. Exista familii in care de generatii intregi se manifesta fie tendinta de a manca prea mult, fie de a manca prea putin. In ce priveste dereglarea hormonala, ea este mult mai rar decat se crede pricina grasimii adolescentilor. De asemenea, proasta functionare a tiroidei sau a glandelor suprarenale face rar victime printre adolescenti. Nu va amagiti. Cauza pentru care fii dvs. sunt gigantici nu sunt dereglarile hormonale, ci o alimentatie proasta. Adolescentii sunt predispusi sa manance mai mult decat au nevoie, mai dulce si mai gras. Ei fac cam aceleasi greseli: sar peste masa de dimineata, mananca la pranz multe fecule si fainoase, o imensa gustare seara si tot felul de ""gustari"" intre mese. Printre adolescentii predispusi la ingrasare se produce atunci un dezechilibru intre aportul caloric (mai ales in a doua parte a zilei) si necesitatile prea scazute ale organismului. Dar indiferent care este cauza ingrasarii, trebuie sa actionam rapid, pentru ca adolescentii se ingrasa foarte repede, luand intre 15-20 kg pe an. In loc sa-i lasam sa se descurce singuri, dandu-le sfaturi de genul ""nu te mai infunda cu inghetata"", mai bine sa-i ducem la un specialist. Rolul sau va consta in a explica adolescentului importanta - pentru sanatatea sa viitoare - a faptului de a scapa de surplusul kilogramelor, de a-i furniza un plan anti-kilo bazat pe o alimentatie rationala. La aceste varste, kilogramele pot fi pierdute tot atat de repede cum au si aparut, datorita cresterii. O sansa care nu trebuie pierduta. DIETETICA Reguli obligatorii Adolescenta nu cere regimuri de slabit draconice, in care sa-ti numeri caloriile si sa-ti cantaresti alimentele. In schimb, este momentul sa-ti revizuiesti modul de alimentatie, in vederea unui echilibru general. Deprinderile bune se invata de tineri. Iata cateva principii de baza, care sa le permita adolescentilor sa ramana subtiri sau sa devina... obezi. Luarea obligatorie a mesei de dimineata, care sa contina un produs lactat (indispensabil pentru calciu), paine (pentru glucide), un ou sau sunca (pentru proteine). Sa manance patru mese pe zi. Sa reduca consumul de fecule (cartofi) si fainoase. Deci, fara platouri de cartofi prajiti dimineata si seara. Sa limiteze mancarurile gatite cu carne. Sa prefere pestele sau gratarele. Sa nu manance decat foarte rar inghetata si prajituri, alimente prea grase si prea dulci. Sa nu capoteze in fata trioului adorat de adolescenti: hamburgeri, cartofi la punga, Coca-Cola. Sa renunte la rontaitul a te miri ce intre mese (biscuiti, saratele, dulciuri). Sa nu consume decat in mod exceptional bauturi dulci (sirop, Coca-Cola, Pepsi, sucuri de fructe acidulate). Sa renunte la ciocolata, bomboane, sosuri. Fara ketchup, care ineaca farfuria cu cartofi sau macaroane, fara maioneza care sa acopere felia de carne rece. La gustari, sa nu inghita o jumatate de cutie de branza topita. Un triunghi ajunge, dublat de un fruct. Sa adauge suc de lamaie la salata de cruditati. SPORT O alta relatie cu corpul Copilul prea gras este adesea sedentar. Exercitiile fizice pot sa contribuie la pierderea greutatii, mai ales la varsta aceasta. Ele il ajuta sa piarda calorii, dar il si pun in alta relatie cu corpul sau. Mersul pe jos la scoala, renuntarea la ascensor, toate acestea pot sa declanseze procesul de slabire. Practicarea sportului e si mai indicata. Activitatile fizice de intensitate moderata, dar de lunga durata, sunt cele mai eficiente, pentru ca ele ard mai bine grasimile decat exercitiile intense, dar scurte. Mai ales daca sunt practicate in aer liber: oxigenul sporeste consumul de calorii. Idealul este de a alterna exercitiile practicate afara cu cele practicate inauntru si de a le face de trei ori pe saptamana. Inotul este sportul cel mai complex, fiindca pune toti muschii in miscare si da suplete. Bicicleta, care alungeste coapsele si tonifica picioarele, este la fel de buna pentru slabire, cu conditia de a pedala intens. Dar daca adolescentul prefera joggingul, schiul de fond sau tenisul, e la fel de bine. Cu conditia ca sportul ales sa fie practicat continuu. KILOGRAMELE SARCINII O femeie din doua se plange ca s-a ingrasat din pricina sarcinii. Sfatul specialistilor: o alimentatie echilibrata in cele 9 luni de graviditate, apoi dieta usoara si gimnastica In afara intrebarilor obisnuite pentru o viitoare mama, legate de copil si de sanatatea lui, femeia gravida e preocupata de faptul ca sarcina aduce multe kilograme in plus. Are dreptate! Sarcina este o perioada de ""risc"" pentru silueta, din cauza marilor prefaceri hormonale pe care le determina. ""Criminalul"" este progesteronul, hormonul care permite ovulului fecundat sa se cuibareasca in uter si sa se dezvolte micsorand arderile si sporind apetitul. Retentia de apa face si ea ravagii. La fel, lipsa activitatii fizice, motivata medical ori, pur si simplu, prin lancezeala; in sfarsit, mancatul cvasipermanent sub pretextul ca pruncul trebuie sa fie bine alimentat. In timpul sarcinii, o femeie creste in greutate cu circa 12 kilograme. Kilogramele luate in primele luni sunt alcatuite din grasimi si proteine, reprezentand rezervele din care fatul se va hrani in cea de-a doua perioada a sarcinii. Acesta e momentul in care el se dezvolta mai energic. Kilogramele depuse la inceputul sarcinii sunt utile mai ales pentru femeile slabe. Pentru a naste un prunc de greutate normala, ele pot sa se ingrase chiar 16-17 kilograme. Fara frica, fiindca cel mai adesea ele vor slabi imediat dupa nastere. Lucrurile se schimba pentru femeile mai plinute inca inainte de sarcina. Ele nu mai au nevoie de rezerve. Mancatul exagerat risca sa formeze un copil prea gras, a carui nastere va necesita o cezariana. DIETETICA Mancati de doua ori mai bine, nu de doua ori mai mult! Ideea ca femeia insarcinata trebuie sa manance ""pentru doi"" a facut multe victime. La fel ca ""poftitul"". Singurul principiu valabil: mancati de doua ori mai bine. Adica acordati privilegii alimentelor care participa la o buna dezvoltare a copilului, asigurand in acelasi timp sanatatea viitoarei mame. Alimentele care contin proteine: ele sunt necesare unei dezvoltari corespunzatoare a fatului si cresterii volumului de sange in uter si sani. Mancati deci: carne, peste, oua, produse lactate, cereale. Alimentele care contin calciu: consumand prea putin calciu, riscati sa aduceti pe lume un copil cu oase fragile. In afara de asta, calciul conserva si dintii mamei, atat de supusi eroziunii in timpul sarcinii. Unde se gaseste? Mai ales in produsele lactate si in unele ape minerale. Alimentele dulci: lipsa zaharului poate sa-l priveze pe prunc de kilogramele necesare. Unde il gasim? In fructele si legumele proaspete, dar mai ales in cereale, paine, fecule. ATENTIE! In timpul sarcinii, curele de slabire sunt interzise! O alimentatie corecta, bazata pe elementele prescrise mai sus si dublata de o vitaminizare puternica (numai pe cale naturala) va face ca kilogramele depuse sa fie doar kilogramele necesare, usor de eliminat dupa nastere. DUPA NASTERE Cel mai bine este sa... asteptati. Multe femei, mai ales acelea care in perioada sarcinii au depus kilograme de apa, le vor pierde in mod firesc in cateva saptamani, regasindu-si silueta normala, daca nu cumva vor fi mai slabe ca inainte de sarcina. Alte femei vor ramane insa mai grase, pastrand circa 5-6 kilograme in plus. Din fericire, si pentru ele exista solutii de slabire. 1. Alaptarea - este o solutie ideala atat pentru copil, cat si pentru silueta. In perioada alaptarii se produce acelasi fenomen ca la sfarsitul sarcinii: celulele adipoase pierd grasimea. Urmand un regim de alimentatie normal, in acest rastimp se pierd usor 2-3 kg pe luna. 2. Cand alaptarea nu are loc - mama este obligata sa recurga rapid la un regim mai strict de slabire pentru a-si pierde kilogramele pe care le-a ""castigat"". Ingaduite vreme indelungata, va fi foarte greu sa le mai dea jos. Eliminarea din alimentatie a dulciurilor, grasimilor si feculelor, inlocuite de alimente bazate pe proteine si vitamine, va face slabitul mai usor. Deci: fara ciocolata, alcool, paine, paste fainoase, grasimi, dar mult peste, carne, lactate, legume si fructe din belsug. GIMNASTICA Telul final: jos grasimile de pe burta! Singurul mod de a scapa de grasimea depusa pe burta este gimnastica. Ea poate fi inceputa la doua-trei luni dupa nastere. Iata 6 miscari extrem de eficiente si usor de executat: 1. Intindeti-va pe podea, cu spatele lipit de sol si picioarele indoite de la genunchi, tinand talpile pe covor. Inaltati si coborati bazinul de mai multe ori. 2. In pozitia de patru labe, cu spatele orizontal, arcuiti spinarea dupa modelul pisicilor, tragand cat mai mult pantecele. Reveniti. 3. Intindeti-va pe spate, cu bratele incrucisate sub ceafa si genunchii indoiti. Ridicati spinarea si incercati sa atingeti genunchii cu coatele - genunchiul stang cu cotul drept si invers. 4. Intindeti-va pe spate, cu picioarele ridicate pe un scaun, astfel ca ele sa formeze cu pantecele un unghi drept. Incrucisati bratele sub cap si ridicati-va, incercand sa atingeti genunchii cu coatele. 5. In picioare, cu bratele incrucisate dupa ceafa, aplecati-va inainte, incercand sa atingeti genunchii cu fruntea, fara a-i indoi. 6. Intinsa pe spate, puneti-va muzica preferata si faceti miscari de mers cu bicicleta, miscand picioarele pe ritm de dans.
  • Reteta cu apa fierbinte si lapte
  • Vitaminele se depun, kilogramele se topesc Se apropie toamna. Pietele sunt mai pline ca niciodata de legume si fructe coapte si-nmiresmate. Lumea se grabeste sa-si faca provizii de iarna, sa le puna la adapost in camari ori in magazii. Cu gandul doar la grija familiei, uitam ca organismul nostru se pregateste si el sa intre in iarna, ca are mare nevoie de vitaminele care atunci vor lipsi. Un proverb chinezesc spune: ?Tot ce bagati crud in oala, bagati mai intai in stomac"". Intr-adevar, cu foarte putine exceptii, toate legumele toamnei pot si trebuie sa fie mancate crude, pentru ca zacamantul lor de vitamine sa intre netransformat prin fierbere ori prajire in organism. Multi oameni transforma legumele in salate, pregatite cu iaurt sau untdelemn. Foarte bine! Dar si mai bine este daca ele sunt transformate in sucuri, astfel ca stomacul si apoi sangele sa le preia imediat dupa ingurgitare, fara perioada indelungata a digestiei. De catva timp, cercetatorii au ajuns la concluzia ca sucurile de zarzavaturi, in anumite dozaje, combinate si cu unele plante medicinale, vindeca spectaculos cancerul. Asupra acestei probleme vom reveni. Acum, vrem sa va atragem atentia asupra miraculoasei insusiri pe care ele o au in grabirea curelor de slabit. Cine are puterea sa bea o zi intreaga numai sucuri de legume combinate cu infuzii de plante va sari foarte repede peste gaurile cordonului. Sucurile de legume pun in miscare metabolismul. Ele alimenteaza corpul cu vitamine, substante minerale si microelemente, dezintoxica si purifica. Rezultatul: pielea dvs. va fi mai frumoasa, va veti simti in forma, veti fi mai energici si mai putin nervosi, veti slabi foarte repede. In functie de greutatea dorita, cura de sucuri de legume se poate face minimum o data pe saptamana, dar cel mai bine de trei ori. SUCURI DE LEGUME Sucul de morcovi Contine protovitamina A (betacaroten), foarte importanta pentru piele. Adaugati intotdeauna in suc o lingurita de smantana sau ulei de floarea-soarelui. Pentru o portie de suc de morcovi e nevoie de 9-10 morcovi mijlocii. (Nu cumparati legume prea mari, tesutul lor este lemnos.) Sucul de rosii Are pe langa vitamina C, in cantitate mare, si mult potasiu. Stimuleaza metabolismul, dezintoxica, grabeste arderile. (La o portie, folositi 6 rosii coapte.) Sucul de varza acra Contine mult acid lactic natural, care stimuleaza metabolismul si digestia. E foarte indicat in sedentarism si cand ne simtim prea satui. Are multa vitamina K si C. Sucul de broccoli Pe langa actiunea sa de stopare a cancerului si de intarziere a osteoporozei, ?fratele"" conopidei si al sparanghelului are si mari calitati de epurare a organismului si de reducere a grasimilor. Se baga leguma cruda, foarte bine spalata, in centrifuga, iar sucul obtinut, diluat cu putina apa si stropit cu lamaie, se consuma de trei ori pe zi. Sucul de sfecla rosie Contine mult potasiu si magneziu. Ambele accelereaza metabolismul si intaresc musculatura. In plus, sfecla contine acid folic (hraneste sangele) si vitamina C. Pentru o portie de suc de sfecla ajung 3 radacini lunguiete. Sucul de castraveti Mult apreciat pentru insusirile lui culinare si ca factor de frumusete, castravetele ajuta si la slabit. Efectului de reglare a tranzitului intestinal i se adauga si acela de eliminare a apei retinute in tesuturi. O substanta pe care o contine, asemanatoare cu insulina, il recomanda si diabeticilor. Sucul de castraveti se obtine in centrifuga (dupa decojire) sau dat pe razatoare si stors. Fiindca gustul lui nu este prea placut, se poate combina cu suc de rosii sau mere. SUCURI DE FRUCTE Sucul de mere Este un regulator excelent al tranzitului intestinal, avand, pe langa o benefica functie de eliminare a toxinelor, si un rapid efect de eliminare a kilogramelor. Sucul se prepara din mere necojite, spalate bine, taiate in bucati si stoarse in centrifuga sau rase si presate intr-un tifon. Doua-trei lingurite de suc de lamaie adaugate la un pahar de zeama de mere radicalizeaza efectul curei. Sucul de grepfruit Numit si ?marul raiului"", grepfruitul are, pe langa cantitati uriase de vitamina C, si o enzima care dinamizeaza metabolismul si digestia, fiind un aliment de baza in curele de slabit. Sucul se bea ca atare sau indoit cu putina apa, primul pahar dimineata, pe stomacul gol, iar alte doua pahare, inainte de mesele principale cu o jumatate de ora. Sarace in calorii, grepfruiturile cu miezul roz sunt mai blande si mai putin amare. Sucul se obtine prin stoarcerea fructelor taiate in doua. (Atentie la cumparat! Fructele sanatoase au coaja lucioasa si nepatata.) Sucul de prune Prunele au fost aduse in Europa de Alexandru cel Mare, ca prada de razboi luata de la persi. Inca de pe atunci, fructul prunului era cunoscut ca activator al tranzitului intestinal si ca aliment de slabit. ?Cand nu-ti mai vezi varful picioarelor din cauza burtii, mananca prune"", spunea Martial, poetul roman. Evident, nu era vorba de o metafora, ci de efectul depurativ si laxativ al fructelor brumarii. Sucul de prune se dilueaza cu apa si se combina cu 3-4 lingurite de suc de lamaie. Se bea peste zi, ca unic aliment. Sucul de lamaie Prin cantitatea mare de vitamina C care le curge prin ?vine"", lamaile accelereaza innoirea celulelor si protejeaza inima. In Ayurveda, medicina populara a indienilor, sucul de lamaie reprezinta un intaritor al intregului organism, dar si un leac excelent de slabit. Se beau cinci pahare de apa pe zi, punandu-se in fiecare din ele 2 lingurite de suc proaspat stors de lamaie. Primul pahar se bea dimineata, pe stomacul gol, doua pahare intre mesele principale, iar alte doua dupa masa de pranz si cina, compuse, obligatoriu, din salata de fructe si salata de cruditati. Apa de lamaie: preparati o infuzie dintr-un litru de apa in care puneti sa dea 2-3 clocote coaja de la trei lamai. Acoperiti vasul, lasati lichidul sa se raceasca, apoi beti-l in loc de apa. In fiecare pahar adaugati si 2-3 picaturi de lamaie proaspata. (Lamaia este un element bazic. Folosita curent, ea nu produce aciditate.) Sucul de portocale si lamai Intr-un litru de apa, se pun la fiert, vreme de 10 minute, 2 portocale si 6 lamai taiate felii. Se adauga 4 linguri de miere si se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se beau 5 pahare pe zi, in care se adauga cate o lingurita de suc de lamaie proaspata. Graficul curei Graficul pe care vi-l prezentam reprezinta o varianta. Pe durata unei zile se poate bea, la alegere, un singur suc. Legumele se curata de coaja, se rad si se preseaza intr-un tifon sau, mult mai simplu, se pun in centrifuga. Pentru a le da sucurilor un gust mai placut, adaugati din belsug verdeturi proaspete (patrunjel, telina, marar). Dupa trezire: 1-2 cesti ceai de rozmarin (stimuleaza tensiunea scazuta). Ora 9: 250 ml suc de morcovi amestecat cu o lingurita de ulei de masline sau floarea-soarelui. Ora 11: 250 ml suc de varza murata peste care presarati leustean tocat, marar sau patrunjel. Ora 12: un pahar mare cu apa minerala. Ora 13: 250 ml suc de sfecla rosie amestecata cu o lingura de tarate de grau. Ora 16: o ceasca de ceai de macese (lasati macesele doua-trei ore in apa rece, apoi puneti-le sa dea un clocot). Ora 17: 250 ml suc de morcovi, presarat cu frunzulite de busuioc si amestecat cu o lingurita de smantana. Ora 18: un pahar mare cu apa minerala. Ora 19: 250 ml suc de rosii presarat cu foi de telina uscata. Ora 20: o ceasca de ceai din flori de tei sau iasomie (calmeaza). In total: doar 320 calorii pe zi! Important:Pregatiti-va sucul singuri! Folositi doar legume sanatoase! Beti sucul imediat dupa preparare! In ceaiuri nu puneti nici zahar, nici miere. In cel mai rau caz, zaharina. "