alimente si medicamente alunite anemie articulatii buze cancer circulatie ciuperca piciorului cosmetica dermatologie diabet digestie diverse dureri dverse exostoza febra ficat fiere friguri ginecologie greata hepatita hidroterapia infectie sub unghie, cu puroi inima intepaturi interne leac leacuri legume litiaza renala mahmureala mar medicamente hormonale naturale memorie metabolism miere mierea migrene noduli oase oboseala ochi oftalmologie orl ortopedie piele plamini plante polip prostata psihic raceala raceli si reumatism rana reteta de curatare a limfei retete energizante reumatism ricin rinichi sex sistem imunitar stomac stomatologie sughit tei ten transpiratie tuse ulcer urologie vicii
|
Marul crud se potriveste in salate cu telina, andivele, morcovii, sfecla, varza si anghinarea. Intre branzeturi, face pereche buna cu cascavalul, rockfortul (branza Bucegi) si branza de capra. Gatit, marul e delicios calit in unt, alaturi de vitel sau de pui, pate de ficat sau peste - salau, cod, ton. Pentru prepararea deserturilor se recomanda merele dulci si zemoase: ionatan, golden, reinettes. Pentru preparatele de patiserie usor sarate se recomanda merele acrisoare. Calitati: slab energetice (au 54 kcal la 100 de grame) merele au o multime de insusiri - fibre, multe oligoelemente si minerale, zahar natural, vitamine. Consumate in fiecare zi, combat colesterolul si protejeaza sistemul vascular. Un mar mancat in fiecare dimineata, pe stomacul gol, este un depurativ excelent. Un mar mancat seara, inainte de-a ne culca, este un laxativ natural. Dat pe razatoare (intre 500 g - 1,500 g pe zi, in 5 mese) opreste diareele la copii. Durerile provocate de iesirea dintilor la copii se combat, si ele, cu o cura de mere, vreme de doua zile. Gripele indelungate cedeaza daca tinem o dieta cu mere crude si rase, vreme de 3-4 zile, ca unic aliment. Marul albeste dintii, daca e consumat regulat. Tratament pentru raie: se taie un mar in doua, i se scot mijlocul si semintele si se pune in golul ramas putina floare de sulf. Se leaga cele doua parti cu o sforicica si se coace marul in cuptor. Se lasa sa se raceasca, se zdrobeste si se frictioneaza partile bolnave cu terciul obtinut. In cosmetica, sucul de mar da vigoare tenului, decolteului si sanilor. |